Guidede toppturer

Guidede toppturer

Under Heftye Invitational tar våre erfarne og dyktige guider deg med på tur til noen av de mest fantastiske toppene som finnes i nærheten av Eidsbugarden. De fleste turene vil gå på fredagen, men vi legger også opp til noen turer på lørdagen for de som heller vil på tur enn å se på finalen. Turene varierer i lengde og vanskelighetsgrad, men vi anbefaler at du har noe erfaring med toppturer for å bli med på de guidede turene. 
 
Fredag 21.03.17 har vi guidet tur til Uranostind, Galdeberg og Høgbrothøgde
Turen koster kr 1000,- per person, og det må være minimum 3 stk påmeldte for at turen gjennomføres

Påmeldingen til de guidede turene åpner 23.03.17 kl 12.00

 

URANOSTIND  2157 MOH
Krevende tur
Toppturutstyr eller fjellski anbefales
Beregn 8-10 timer på hele turen

            

Turen er lang men fantastisk flott, og det siste stykket ut til toppvarden er såpass luftig at noen og enhver kan kjenne litt på høyden. Turen går over bre, og det er derfor anbefalt å gå med guide eller i følge med folk som har erfaring med brevandring.

Turbeskrivelse: Uranostinden med den hvite breen til høyre for seg, dominerer bildet når du parkerer bilen på Tyin. Lite kan måle seg med å være den første som setter spor i toppskavlen på vei bortover den smale eggen mot toppvarden.

Mens snøen ligger, er det Eidsbugarden eller Tyinholmen som er de naturlige startpunktene for en skitur til Uranostinden. Før var det fjellski som gjaldt, men nå er det nok like vanlig med toppturutstyr.

I starten på Uranosbreen kan en med fordel holde noe til høyre. Vel oppe på breen seter du kurs midt mot Uraknatten, før du dreier inn midt mellom Uranostinden og Slingsbytinden. Ryggen opp til tinden er bred i starten for så å smalne av oppetter. Ski kan du benytte så lenge du klarer. Det er ubeskrivelig flott utsikt herfra. Du føler du nesten kan ta bortpå Hurrungane, og tindene rundt deg i Jotunheimen reiser seg en etter en etter hvert som du vinner høyde.

Tilbake kan du ta same løypa, eller om du har sjekka med fører at Mjøledalsbreen er trygg, kan du velge den veien og få ein strålende rundtur. Dersom du velger denne ruta må du være nøye med å holde godt til høyre langs sørsida for å unngå de store sprekkene over på nordsida. Det er ikkje utan grunn Mjølkedalsbreen er lite brukt av vandrere.

 

GALDEBERG 2075 MOH
Krevende tur
Toppturutstyr eller fjellski anbefales
Beregn 6-8 timer på hele turen

            

Galdeberg er en veldig fin skitur vinterstid. Etter en litt lang innmars over Bygdin, kan Galdeberg by på nesten 1000 høydemeter med veldig flott nedkjøring, og vår erfaring er at det nesten alltid er mulig å finne veldig god snø her.

Turbeskrivelse: Start turen fra Eidsbugarden med å følge den stikkede løypa mot Gjendebu over Bygdin og opp i dalen ved Høystakka. Når man har passert Høystakka tar man av fra den stikkede løypa og skrår østover inn mellom Høystakka og Uksedalshøe. Her er det et par bekkeleier som må passeres. Dette pleier ikke å være noe problem vinterstid, men det er lettest å passere dem lengst opp mot Uksedalshøe. Etter å ha passert bekkeleiene begynner oppstigningen til selve Galdeberget. For å holde seg i skredsikkert terreng bør man holde seg til nord for høyden 1585. Følg flanken oppover til topps, vær obs på at det kan bygge seg opp store skavler langs kanten på toppen, så ikke gå for langt ut. Følg kanten nordover til terrenget vider seg ut igjen og følg høydedraget oppover til toppvarden.  Galdeberg kan by på en fantastisk utsikt over Jotunheimen, og selv om veien opp foregår på brede flanker og i trygge omgivelser vil selve topp punktet gi deg en fantastisk og luftig opplevelse.

Ønsker man en nedfart i trygge omgivelser og uten noen større skredfare, følger man samme vei ned igjen som den man gikk opp. Når man kommer til den stikkede løypa i dalen ved høystakka kan det lønne seg å krysse over den stikkede løypa slik at man kjører vestover i fjellsiden lengst mulig for å få kortest mulig strekning tilbake over Bygdin. Her er det et par fossefall som må passeres samt at dette terrenget kan være skredutsatt, så her må man se an forholdene på hver tur

 

HØGBROTHØGDE  MOH
Middels krevende tur
Toppturutstyr anbefales
Beregn 5-7 timer på hele turen

             

Høgbrothøgde er et flott turmål for alle som går med toppturutstyr. Dette er en topp der du får en god og lang nedkjøring uten å bruke altfor lang tid opp.

Du starter fra Eidsbugarden og følger kvista løype mot Olavsbu på vestsiden av Mjølkedøla før du dreier og krysser rett sør for Mjølkedølsvatnet. Du fortsetter videre i samme retning til du får flanken på Høgdebrothøgde på venstre hånd. Nå tar du nordover, og går rett opp midt i den brede flanken på Høgbrothøgde. Selve topppunktet ligger et stykke vestover når du har nådd toppen av flanken. Til tross for at toppen ikke rager mer enn 1821moh, byr Høgbrothøgde på en storslått utsikt innover Jotunheimen og tilbake til Eidsbugarden.

Når du er ferdig med å nyte utsikten er det bare å ta av fellene og sette utfor. Flanken ned fra toppen byr som regel på fantastisk bra skikjøring ned til de små vanna 1450 moh. Når du kommer hit, kan det lønne seg å sette på fellene igjen for å få med seg noen ekstra høydemeter opp til høgde 1542 moh. Herfra kjører du ned mot dalen og Mjølkedøla og følger denne helt tilbake til Eidsbugarden.